vrijdag 3 januari 2014

Salontafelboeken



Sinds ik enkele jaren geleden De Bib herontdekt heb koop ik zelf niet veel boeken meer. Een recente verhuis noopte bovendien tot een grondige selectie die ten huize kan uitgestald worden. Veel zit helaas nog ingepakt in de kelder, maar alle kunst- en salontafelboeken kregen wel een plekje in de nieuwe huisbibliotheek. Eén enkele keer in het jaar doe ik mij zo'n mooi boek kado en dat is met kerst en dankzij de gulle sponsoring van Pa en Ma De Craemer. Vorig jaar kocht ik mij het weergaloos mooie fotoboek “En avant, Marche”, deels erfgoedboek en deels nieuw werk van 's lands allerbeste fotograaf Stefan Vanfleteren. En avant, Marche was een must have voor mij: omdat ik zelf al sinds mijn 9e in allerlei fanfares en harmonieën meespeel, omdat mijn vader er in staat, omdat Vanfleteren veel van de huidige leden van mijn oude fanfare heeft geportretteerd, enz. enz.


Dit jaar liggen er zelfs twee van die mooie dikkerds op de salontafel, omdat mijn vrouw ook besliste haar kerstpakje in de boekhandel te halen. Zij koos voor het fotoboek Birth Day van Lieve Blanquaert, die in alle hoeken van de wereld, van Kenia tot Rio en van Groenland tot Brussel, is gaan vastleggen hoe baby's ter wereld komen. Dat is een confronterend boek. Er is het verschrikkelijke contrast tussen de armoetoestanden in India, Cambodja en Kenia en aan de andere kant de onwaarschijnlijke luxekraamklinieken waar kinderen uit Koeweit geboren worden. Erg confronterend is het slothoofdstuk dat handelt over Brussel. Een geëngageerde Blanquaert ging er kijken hoe het zwangere vluchtelingen en illegalen vergaat, bij ons dus. Het leed van die Brusselse illegalen – verkrachtingen in kraakpanden, samenhokken met tien in een tweekamerflat, mensensmokkel, huisjesmelkerij, drugs, na enkele dagen kraamkliniek met je baby op straat belanden – wordt je als lezer niet bespaard. 


Zelf koos ik voor het iets minder voor de hand liggende “Honderd Meesterwerken die onze tijd markeren” van Kelly Grovier. Over hedendaagse kunst en met korte maar treffende stukjes bij telkens één iconisch werk van hedendaagse kunstenaars: van Ai Weiwei over Banksy tot Anselm Kiefer en van Marina Abramovic tot Jeff Koons. Twee belgen in de selectie: Luc Tuymans en Francis Alÿs.




Stefan Vanfleteren - En avant, Marche, Lannoo, 2012
Lieve Blanquaert – Birth Day, Lannoo, 2013
Kelly Grovier - Honderd Meesterwerken die onze tijd markeren, Ludion, 2013